Dah lama tak mengarut kat sini, rasa macam dah usang aja...
Ni ha Mee Kari bodo-bodo aje...balik kerja semalam terus aja buat untuk dinner malam tadi.
Makanan ni paling sesuai untuk orang yang nak cepat, tapi tak cukup bahan, so jadi lah Mee kari bodo-bodo...sedap weh...cer cuba...hehehehehe
Resepi mudah aja
1 peket mee - celur ala kadar
2 jambak park choy - sawi tak der lah kat kedai
6 keping tauhu kering kecil
8 ekor udang besar
1 peket rempah kari adabi
1 kotak santan segera
2 sudu besar cili giling adabi
2 ulas bawang kecil - cincang halus
1 ulas bawang putih - cincang halus
Garam dan gula secukup rasa
Air
Minyak untuk menumis
Hiasan sambil makan
3 biji telur rebus
1 biji cili besar
1 bawang goreng
Limau nipis.
Cara-cara memasaknya
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah, daun kari, cili giling dan serbut kari.
2.Letak sedikit air supaya tak hangit masa menumis dan sentiasa kacau rata
3. Bila dah kering, masukkan lagi air dan sedikit santan pekat
4. Masukkan tauhu kering, udang dan sayur, biarkan masak
5. Tambahkan lagi sedikit air dan santan, masukkan garam dan gula, hingga semuanya sebati.
6. Hidang dengan bahan-bahan hiasan sebagai penambah rasa dan sedap mata memandang,
makan masa panas...yummy!!!
No comments:
Post a Comment